Blogi

”Hack the Turbine” – innovatiivinen atmosfääri

Industryhackin ja Fortumin järjestämä ”Hack the Turbine” –kilpailu osoitti jälleen yhteistyön ja innovatiivisuuden voiman. Olimme Houston-perheenä antamassa taidonnäytteen tiimikokoonpanolla Joonas Isoketo (Houston Analytics), Tuomo Sirén ja Juha Tauriainen (Houston Inc.). Yhteistyö rokkasi ja tulosta syntyi.

Viikonlopputapahtuman järjestäjillä oli tarkoituksena saada ”hakkereilta” uusia, innovatiivisia ja tuoreita näkökulmia liiketoiminnan kehittämiseen. Meille osallistujille hedelmällisintä antia oli uuden oppiminen: uusi substanssi, uudet teknologiat, uudet kollegat, ketterä projektityöskentely ynnä paljon muuta inspiroivaa. Atmosfääri tapahtumassa oli huikea! Tästä kiitokset järjestäjille ja muille osallistujille.

Fortumin haasteita avaavan johdannon innoittamana päätimme kilpailutyönämme rakentaa web-pohjaisen käyttöliittymän, jolla tuotannon ja huollon vastuuhenkilöt voisivat seurata turbiinien tilannetta, ei vain historiatiedon, vaan myös käyttödatan pohjalta tuotetun tulevaisuuden näkymän perusteella. Käyttöliittymän ytimenä olisi ennustava malli, jonka aivoina raksuttaisi analytiikka. Ratkaisumme antaisi vastaukset kysymyksiin 1) miksi turbiini kuluu 2) paljonko se on kulunut x päivän päästä ja 3) mikä olisi tavoitekuluma x päivän päästä. Todella isoja asioita, koska tehtaalle seisokkipäivät ovat erittäin merkittävä, kaikin keinoin minimoitava kuluerä.

Viikonlopun ja kahden vähäunisen yön tuloksena tiimimme teki toimivan demotuotteen. Tilanne simuloi todellisuutta, sillä saimme pääsyn voimalaitosten ”data sampleen”. Syntyi äärimmäisen kaunis ja selkeä käyttöliittymä, joka välittömästi kertoo kullanarvoista tietoa turbiinien nykytilasta ja avaa ennustenäkymät eri voimalaitosten turbiinien kulumisesta. Mallilla voi simuloida eri sensoreiden vuorovaikutussuhteita periaatteella ”jos vedän vivusta x, mitä tapahtuu turbiinin tärinälle” ja sitä kautta sen elinajalle.

Demon lisäksi tapahtumasta jäi muistoksi muutakin hyvää. Onnistunut tsemppaus todisti jälleen yhteistyön voiman: kaksi toimialansa kärjessä olevaa yritystä Houston Analytics ja Houston Inc. voivat saumattomasti hyödyntää toinen toistensa vahvuuksiaan ja tuottaa lyhyessä ajassa liiketoimintaa merkittävästi tehostavia ratkaisuja. Arjessa yhteistyö on usein enemmän kuin 1+1: analytiikka vaatii yleensä ympärilleen kustomoidut integraatiot eri järjestelmiin ja toisaalta tietojärjestelmiin ja sovelluksiin pitää upottaa analytiikkaa konepellin alle. Hack the Turbine –toimintamallit monistukseen!

Tilanne perjantaina klo 14.26
Tilanne sunnuntaina klo 14.26. Juha Tauriainen, Tuomo Sirén ja Joonas Isoketo

Joonas Isoketo, Chief Analyst, Houston Analytics

http://industryhack.com/hacks/fortum/