Blogi

Hintavirheet historiaan

Hinnoitteluprosessien automatisointi on tätä päivää, mutta kätkee sisälleen puolinaisesti toteutettuna myös uhkia. Sen sai pai vuotta sitten kalliisti kokea myös yksi maailman suurimmista liikepankeista Goldman Sachs, joka teki yhdessä päivässä automatisoidussa osakekaupassaan 100 miljoonan dollarin tappion – syyksi paljastui järjestelmävirhe.

Kauppa käy verkossa 24/7. Entistä useammin taustalla pyörivät ainakin osittain automatisoidut hinnoitteluprosessit. Tuotteita tulee ja menee vauhdilla, ja virheitä tulee helposti ilman suunnitelmallisia prosesseja. Verkossa kuitenkin vastuu painaa tuotetietojen ja –hintojen oikeellisuuden osalta jopa enemmän kuin perinteisissä kanavissa. Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan netissä tietojen helpon päivitettävyyden vuoksi kuluttajalla on oikeus odottaa, että tiedot pitävät paikkansa. Verkossa tiedot ovat siten sitovia. Miten siis ehkäistä virheitä tehokkaasti ja automatisoidusti?

Siirryttäessä automatisoituun hinnantarkistukseen ensimmäinen askel on määritellä rajat, miten paljon hinta saa poiketa ostohinnasta. Jos automatisoidun tai manuaalisen hinnoittelun tuottama hinta ylittää raja-arvot, toimiva järjestelmä varmistaa julkaisijalta automaattisesti hinnan oikeellisuus. Eli automatisoitu hinnoitteluprosessi katkeaa mahdollisten potentiaalisten hintavirheiden kohdalla, esimerkiksi tilanteissa, joissa hinta on huomattavasti alle ostohinnan.

Toinen toimivan hinnoittelun tarkistusprosessin edellytys on, että järjestelmä on integroitu kiinteäksi osaksi varsinaista hinnoitteluprosessia eli tarkistus ajetaan automaattisesti läpi ennen hinnan julkaisua. Oikeellisuuden maksimoimiseksi rinnalla on hyvä olla järjestelmä, joka käy suunnitelmallisesti useamman kerran päivässä tarkistamassa verkkosivuilla julkaistujen tuotteiden hinnat.

Automatisoitu hintojen tarkistusjärjestelmä ei ole avaruustiedettä, vaan kustannuksiltaan hyvin kohtuullinen, helposti implementoitava tämän päivän hintojen julkaisuprosessin perustyökalu. Tarkistusjärjestelmä on hyvä ensimmäinen askel kohti automatisoitua hinnoittelujärjestelmää, joka tarkistustoiminnon lisäksi ehdottaa hinnat, kertoo katteet ja kilpailijoiden hinnoittelun. Oikein toteutettuna automatisointi minimoi inhimilliset virheet ja varmistaa tavoitellun tuottotason.

http://houston-analytics.com/palvelut/kaupan-ala/valikoima-ostaminen-ja-hinnoittelu/

Ville Laitinen on Houston Analytics Oy:n CTO

Houston Analytics on tiedolla johtamisen ammattilaisten perustama analytiikkatalo.

Lisää analytiikan mahdollisuuksista liiketoiminnan tehostamiseen löydät kirjasta Analytiikkamatka datasta tietoon ja tiedolla johtamiseen http://www.liikekirjat.fi/catalog/analytiikkamatka/