Blogi

Kesän energialataukset ja data käyttöön

Kesälomakausi alkaa olla lopuillaan, joten Suomen vaihtelevan sään energisoimana itse kukin palailee työpaikalleen. Johtoportaan aivosoluissa pyörivät mahdollisesti strategiakysymykset: uusia pohdintoja, kysymyksiä ja näkökantoja syntyy kuin itsestään. Mutta aivotoiminta on tavallista vireämpää myös muualla organisaatiossa, jossa kehitysideat liittyen asiakkuuksiin, myyntiin, henkilöstöhallintoon, tuotantoon tai vaikkapa markkinointiin pulppuavat esille. Useimmat ideat kaipaavat kuitenkin perusteellista työstöä ja faktaa. Tällöin esille nousee lähes aina – ainakin tiedon hyötykäytön eturintaman yrityksissä - kysymys datasta: Mitä dataa tarvitaan idean työstämiseen ja arviontiin? Mitä dataa on saatavilla omista tietovarastoista, mitä ulkoa?

Liiketoiminnan kehittämisen ytimessä on data ja edistynyt analytiikka. Strategiatyö on haparoivaa ilman vähintäänkin taloustietoihin pohjautuvia ennustemalleja, joiden avulla voidaan nähdä erilaisten päätöksien vaikutuksia mitä jos –tyyppisesti. Toisaalta yhä useammin ylin johto haluaa taloustietojen avaavan näkymän täydentämistä asiakkuuksiin ja trendeihin liittyvällä tiedolla - lähteenä esimerkiksi lisäarvoa antava ulkoinen data, tutkimukset, verkkosivujen tarjoama tieto tai vaikkapa sosiaalisen median keskustelut. Tällöin ollaan jo matkalla kohti tiedolla johdettua yritystä – edistyneen analytiikan ja tekoälyn hyödyntämistä johtamisessa ja yrityksen kilpailukyvyn kehittämisessä.

Suurimmassa osassa yrityksiä ollaan kuitenkin vielä tilanteessa, jossa data on hajallaan eri tietovarastoissa, eikä kokonaisnäkemystä datan hyödyntämisestä ole työstetty. Maailma eikä yritysten tiedon hyödyntämisen malli tule kerralla valmiiksi, mutta kesän nostamaa energiatasoa kannattaa hyödyntää liikkeelle lähdössä. Keskiössä tulee olla liiketoiminnan tarve – ja nopeat tulokset, jotta alkuinnostus ei huku syksyn kiireiden jalkoihin.

Pelkkä innostus ei kuitenkaan riitä. Tarvitaan osaamisen kasvattamista yrityksen kaikilla tasoilla ja toiminnoissa – ja kykyä valita ammattitaitoiset kumppanit kehittämisen polulle. Osaamisen tärkeydestä tuli keskikesällä konkreettinen muistutus, kun pääministeri Stefan Löfvenin hallitus ajautui tietovuotoskandaalin takia hallituskriisiin. Kannattanee siis pitää data-projektien työlistalla ainakin ajankohtaiset tietosuoja- ja tietoturva-asiat.

Nyt kesäenergian ylitarjonnan sesonkina on erittäin oivallinen aika suunnata katse tulevaisuuteen ja nostaa agendalle datan hyödyntämisen tehostaminen. Paras panostus kilpailukykyyn!