Blogi

Markkinointiautomaation uusi aika – ei enää hikeä ja kyyneleitä

Markkinoinnin automaatio on yksi muotitermeistä. Sen kaikkivoipaisuutta perustellaan tehokkuudella ja osumatarkkuudella. Totuus on usein kuitenkin kiiltokuvia karumpaa. Perinteisesti markkinoinnin automaatiotyökalun käyttöönotto edellyttää haastavaa IT-projektia ja markkinoinnin toteutus saumatonta yhteistyötä analyytiikkojen kanssa. Onnistuuko toteutus suunnitellulla tavalla ja saadaanko kaksivaiheinen prosessi koskaan toimimaan markkinoinnin vaatimassa vauhdissa?

Järeän asiakasanalytiikan rakentaminen ja kytkeminen markkinointiautomaatioon on työlästä, hidasta ja kankeaa. Analytiikan voi kuitenkin linkittää jo valmiiksi osaksi automaatioprosessia. Armstrong One pilvipalvelussa on valmiina 24 erilaita asiakkaan ostopolkua palvelevaa konseptia. Näissä optimoitu prosessi löytää halutun kohderyhmän oikea-aikaisesti ja toteuttaa kampanjan sananmukaisesti automaattisesti.

Advanced Analytiikka palvelemaan markkinointia

- Jos markkinoinnissa halutaan lähteä analytiikkapolulle eli ennustamaan kysyntäpotentiaalia, optimoimaan toimenpiteitä asiakaslähtöisesti, siihen tarvitaan oikeat välineet. Perinteiset Business Intelligence työkalut eivät sitä temppua tee – oikea ratkaisu on Advanced Analytiikka, Houston Analyticsin toimitusjohtaja Antti Syväniemi korostaa.

Advanced Analytiikalla Syväniemi tarkoittaa tiedon louhintavälineitä, jotka hyödyntävät algoritmeja. Tällainen on esimerkiksi IBM:n SPSS Modeller, jonka avulla pystytään muodostamaan automatisoituja vakioprosesseja ammattimaiseen ja tehokkaaseen päätöksentekoon.

- Perinteisesti markkinointiautomaatio toteutetaan ilman analytiikan integrointia. Armstrong Oneen analyytikkomme ovat rakentaneet asiakkaan ostopolkua palvelevat analyysimallit valmiiksi käyttäen IBM:n PCI, eli Predictive Customer Insight -ratkaisua, jonka työkalupakista löytyy mm. SPSS Modeller. Näin ostopolkuja tukevissa konsepteissa voidaan hyödyntää tietoja asiakaskohtaamisen eri kanavista, kuten tekstiviestejä, sähköposteja, sosiaalista mediaa ja ostodataa sekä kivijalasta että verkkokaupasta.

-Kun markkinoinnin automaation analyysiprosessit ovat automatisoitu, joten analyytikkoja ei tarvita kampanjoiden päivittäiseen kohdennukseen. Markkinointi puolestaan voi keskittyä oleellisimpaan tekemiseen eli kampanjoiden sisältöön. Kyseessä on valtava ajansäästö ja tarkkuuden paraneminen, Syväniemi hehkuttaa.

Ratkaisu käyttöön parissa viikossa

Usein suurin kynnys markkinointiautomaation käyttöönotolle on projektin IT-puolen vaatima aika – ja investointikustannus. Armstrong One on ketterä pilvipalveluratkaisu, jonka saa käyttöön parissa viikossa ilman hikistä IT-projektia. Palvelussa on yhdistetty kaksi pilvipohjaista ratkaisua: Houston Analyticsin analytiikkamallinnus ja tanskalaisen Agillicin markkinointiautomaatio-ohjelmisto.

- Monikanavaisessa markkinoinnissa ennustavan analytiikan ja markkinointiautomaation yhdistäminen tuo kaupan toimijalle tämän päivän vaatimukset täyttävän työkalun asiakkuuksien hallintaan. Esimerkiksi kivijalkamyymälässä digitaalista markkinointia voidaan kohdentaa asiakkaan sijainnin mukaan, mikä on hyvä esimerkki ylikanavaisuudesta, Syväniemi kuvaa.

Palvelun yksi ehdoton plussa on hinnoittelumalli. Palvelusta maksetaan käytössä olevien konseptien ja loppuasiakkaiden määrään perustuvaa kuukausimaksua. Pienimmillään palvelun saa käyttöönsä reilulla 3000 € kuukaudessa. Joten kokeilemaan pääsee pienelläkin budjetilla.

-Hinnankaan ei enää pitäisi olla kynnys lähteä toteuttamaan asiakaslähtöistä, analytiikkaa hyödyntävää, monikanavaista, automatisoitua markkinointia. Tavoitteenamme on ollut tehdä markkinoinnin tarpeita mahdollisimman hyvin palveleva, helppokäyttöinen työkalu. UK:n ja Tanskan markkinoilta saamamme asiakaspalautteen myötä tiedän, että olemme onnistuneet siinä hyvin, Antti Syväniemi hymähtää tyytyväisenä.