Blogi

Markkinointipäällikön optimoitu aamupäivä

Koeta hetkeksi samaistua vähittäiskaupan tuote- tai markkinointipäällikön tilanteeseen. Työskentelet kaupassa, jossa on tarjolla kymmeniätuhansia tuotteita monesta eri tuoteryhmästä. Osa tavarasta pitää tilata jo kuukausia aiemmin ja osaan valikoimasta voi vaikuttaa hieman lyhyemmällä aikajänteellä. Eräänä aurinkoisena aamuna huoneeseesi pörhältää innostunut kauppias, joka toteaa: Meidän pitää järjestää seuraavan kahden viikon kuluttua kunnon hulinat, koska lähistölle tuleva ruokakauppa avaa ovensa isoilla tarjouksilla.

Mitä teet? Valitatko että ei tässä ajassa ehdi? Otatko ruutupaperia ja alat hahmotella mistä lähteä liikkeelle? Mietitkö pitääkö teidän keskittyä vain ruokaan vai pitääkö myydä muutakin? Pyydätkö kauppiasta kertomaan, mitä meidän pitää siinä hulinassa myydä? Soitatko mainostoimistoon ja pyydät heiltä mahtavan kampanjan ja elävän norsun ovelle ottamaan asiakkaat vastaan? Sinulla on toki vapaus valita, mutta voisit myös hetken miettiä, mitä kollegasi tekee samassa tilanteessa naapurikaupassa vain 300 metriä sinusta.

Naapurisi tekee optimoituja toimenpiteitä analyysin pohjalta

Naapurikauppiaasi lähestyy asiaa hieman toisella tavalla. Hän astelee omassa kaupassaan yhtä innostuneena kollegasi huoneeseen kuin sinunkin pomosi. Mutta jo ensimmäisestä kysymyksestä lähtien heidän työprosessinsa menee aivan toisella tavalla. ”Voitko selvittää, mitä meidän kannattaisi myydä kahden viikon kuluttua, kun lähistölle tulee uusi ruokakauppa?”

Avaat koneen, syötät muutamat perustiedot ja saat vastaukseksi: ”Vaippoja jättipaketeissa, oman paistopisteen leipää, aamiaismuroja, leivontavälineitä ja suklaata.” Olet ottanut siemauksen kahvikupista, kun kauppias saa optimoidun vastauksen. Tiedätte samalla kuinka hyvin tavoitatte lähistön asiakkaat ja pystytte arvioimaan viikonlopun myynnin varsin luotettavasti.

Nykypäivänä kone ajattelee ja ihminen tekee päätökset

Näihin päiviin saakka jokaisen asiantuntevan myynti- tai markkinointijohtajan ammattitaitoa on ollut kyky sanoa, mitä pitää myydä ja milloin. Uudella analytiikalla, johon yhdistetään optimointia, voidaan näitä kallispalkkaisia ammattilaisia käyttää vielä hyödyllisempään. Koneet laskevat ihmistä nopeammin kaikki mahdolliset vaihtoehdot ja antavat erittäin tarkkoja ja luotettavia vastauksia siihen, mitä kulloinkin kannattaa tehdä. Ammattilaiselle jää enemmän aikaa sopia hyvistä hankintaehdoista, viestiä organisaatiolle tulevista tapahtumista, perehdyttää ihmiset tavoitteisiin, johtaa heitä onnistumaan ja lopulta tehdä sen ison pisteen i:n päälle, joka lopulta erottaa hyvät parhaista. Voit kerrankin suunnitella kaikki yksityiskohdat viimeisen päälle.

Koneet – tässä tapauksessa analyysityökalut, joihin on yhdistetty optimointi - vetävät monta kertaa pidemmän korren analyysien teossa kuin paraskaan kauppias. Vai näettekö jonkin muun syyn sille, että vähittäiskaupan Mekassa USA:ssa kesällä julkistetun markkinointibarometrin mukaan, markkinoijien suurimmat panostukset vuonna 2016 kohdistuvat analytiikan lisäämiseen?

http://houston-analytics.com/palvelut/kaupan-ala/

- Optimointi on analytiikan paras kamu -

Antti Syväniemi on Houston Analytics Oy:n Toimitusjohtaja

Houston Analytics on tiedolla johtamisen ammattilaisten perustama analytiikkatalo.

Kirjauutuus