Blogi

Onnea on oikea tieto

Onnibus sanoo, että heidän kruununjalokivensä on se koodinpätkä, joka vastaa hinnoittelusta. Moni muukin menestyvä yritys luottaa yhä enemmän hyvän koodin voimaan.

Kun liiketoiminta oli yksinkertaista ja yrittäjällä aikaa kaikkeen, yrityksen analytiikkakin sijaitsi yrittäjän pään sisällä. Yrittäjät tunsivat asiakkaansa, heidän perheensä, tuttavansa ja näiden kaikkien ostohistorian. Nyt ihan tavallisenkin ruokakaupan kauppiaalla on jo vaikeuksia muistaa sadan työntekijänsä nimet, puhumattakaan siitä, että ymmärtäisi syvällisesti kaikkien ostotavat. Avuksi on tullut analytiikkaa ja optimointia. Sen käytössä vain on vielä paljon hyödyntämätöntä sarkaa.

Analytiikka auttaa intuitiota

Olemme vähän samassa tilanteessa kuin vanhan kansan miehen kohdatessa taskulaskimen joitakin vuosikymmeniä sitten. Meni pitkään, että käytettyään laskinta, he vielä tarkistivat päässälaskulla oliko laskin oikeassa. Kun se tapahtui riittävän monta kertaa, laskimiin alettiin luottaa ja päässälaskuvaihe jäi pois.

Onnibus on epäilemättä suomalainen joukkoliikenteen mullistaja. Se on osoittanut, että analytiikkaa oikealla tavalla hyödyntämällä voidaan haastaa perinteiset toimijat ja lopulta yllättää heidät perinpohjaisesti. Niinkin yksinkertainen asia, kuin dynaaminen lipun hinnoittelu on lähes mahdotonta tehdä kannattavasti ilman perusteellista analytiikkaa. Vastaavasti analytiikka yhdistettynä optimointiin voi tarkoittaa lähes automaattisesti toimivaa hinnoittelujärjestelmää.

Anna koneen tehdä se, minkä se osaa parhaimmin

Moni johtaja on sanonut, että ensimmäisillä kerroilla hyvin toteutettu analytiikka on usein antanut sellaisia vastauksia, että niitä on ollut pakko haastaa. Onneksi he ovat kuitenkin lopulta uskoneet analyyseihin perustuvia suosituksia ja lähteneet tekemään asioita uudella tavalla. Hyvin toteutettu analytiikka on nimittäin useimmiten viisaampaa tietoa, kuin tunteilla kyllästetty intuitio.

Ajatellaanpa vaikkapa sitä, mitä kaikkea Onnibus voi halutessaan analysoida? Asiakasmäärät, reitit, asiakasprofiilit ja kilpailijoiden hinnoittelu ovat ihan peruskysymyksiä. Kun samaan dataan liitetään vaikkapa yleistä tietoa ihmisten matkustuskäyttäytymisestä, säätilojen vaikutusta matkustamiseen, kilpailijoiden hinnoittelun ja kampanjoiden vaikutusta omaan toimintaan ja uusien palveluiden tarjontaan, päästään jo ennustamaan liiketoimintaa. Samalla vaikkapa hinnoittelua voidaan muuttaa minuutissa, jos jokin asiakasmääriin ratkaisevasti vaikuttava tekijä muuttuu nopeasti.

Onnibusille se yksi koodinpätkä on helposti monen täyspäiväisen ihmisen palkan arvoinen. Se koodi jaksaa laskea riittävästi vaihtoehtoja ja ehdottaa ennalta, mitä pitää tehdä. Jos joskus olette ihmetelleet, miten toiset yritykset pärjäävät vähän kaikenlaisissa tilanteissa muita paremmin, niin vastaus voi hyvinkin olla seuraava:

Heillä on se salainen koodinpätkä, joka tuottaa analyysiä ja tekee optimointia nopeammin kuin ihmismieli.

Tommi Havukainen on Houston Analytics Oy:n Analytiikkajohtaja

Houston Analytics on tiedolla johtamisen ammattilaisten perustama analytiikkatalo.

Lisää analytiikan mahdollisuuksista liiketoiminnan tehostamiseen löydät kirjasta Analytiikkamatka datasta tietoon ja tiedolla johtamiseen http://www.liikekirjat.fi/catalog/analytiikkamatka/