Blogi

Osaammeko hyödyntää ulkoisia tietolähteitä?

Datan määrä on räjähtänyt viime vuosina, eikä loppua näy. Ennusteiden mukaan datan kokonaismäärä kaksinkertaistuu joka toinen vuosi. Mutta osaammeko hyödyntää tämän datatulvan?

Yritysten omien aineistojen lisäksi saatavilla on runsain mitoin sekä ilmaista että maksullista avointa dataa. Esimerkiksi Avoindata.fi -palvelussa on tällä hetkellä 1226 eri datalähdettä. Olitpa kiinnostunut säätilastoista, hovioikeuden ratkaisuista, kaupunkien liikennetiedoista tai vaikkapa aerosähkömagneettisesta imaginäärikomponenttikartasta, aineistot ovat käytettävissäsi. Tilastokeskus tarjoaa laaja-alaisesti liiketoimintaan lisäarvoa tuottavaa dataa. Lisäksi mm. Kela, Valvira ja monet muut julkiset palveluntuottajat pitävät omia rekistereitään, joista on mahdollisuus saada dataa tutkimuskäyttöön. Kaupallisilta toimijoita voi ostaa esimerkiksi some-, klikkaus- ja muuta asiakasdataa mm. markkinoinnin tarpeisiin. Näissä aineistoissa piilee mahdollisuudet lisätä kilpailukykyä tehokkuuden ja parhaassa tapauksessa innovaatioiden kautta.

Datan käyttöön on lukuisia sovellusmahdollisuuksia. Vakuutusyhtiöitä ja sote-päättäjiä kiinnostavat varmasti ihmisten elintavat. Arvokasta lisätietoa aiheesta voitaisiin saada vaikkapa analysoimalla aktiivisuusrannekkeiden keräämää dataa. Epidemioiden esiintymistä voidaan seurata twitter-päivityksien avulla. Kaupat pääsevät tarkempiin tilausmääriin huomioimalla sään tuotteidensa myyntiennusteissa.

Big datan käsittely ei välttämättä ole helppoa. Eri lähteistä tuleva data on kovin eritasoista ja aikajänteeltään vaihtelevaa. Data voi olla henkilö-, alue-, kauppa-, yritys-, brändi- tai tuotekohtaista. Eri lähteistä hankittu data tulee voida integroida yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Tämä edellyttää teknologian, dataintegroinnin ja analytiikan hallintaa. Mutta pelkkä teknologinen ja analyyttinen lähestyminen ei riitä. Jotta data ja analytiikka saadaan aidosti tuomaan lisäarvoa liiketoiminnalle, yritysten ja organisaatioiden tulee olla valmiita tiedolla johtamisen kulttuuriin. Se on usein haasteista suurin.

Kaikesta infoähkystä huolimatta, tärkeintä on pitää kirkkaana mielessä, mihin kysymyksiin datan avulla ollaan hakemassa vastausta. Mitkä tietolähteet tarjoavat kysymyksen kannalta relevanttia tietoa, miten käytössä oleva data analysoidaan ja miten tulokset hyödynnetään liiketoiminnassa.