Blogi

Ostamiseen tietoa ja tarkkuutta

Maailmanmarkkinoilla hinnat keinuvat välillä sekä ylös- että alaspäin vauhdilla, mikä pitää sekä valmistavan teollisuuden että kaupan ja alkutuotannon ostajat ja myyjät hereillä. Kaupan osalta vaikeuskerroin kasvaa, sillä ostopäätös edellyttää raaka-aineen hinnan ja valuuttakurssien kehityksen lisäksi tietoa siitä, mikä on yhden raaka-aineen hinnanmuutoksen todellinen vaikutus useampia raaka-aineita sisältävän tuotteen hintaan. Tätä voi pähkäillä esimerkiksi tukkukaupassa suklaamurojen ostaja tuijottaessaan huolestuneena kaakaon kohti kattoa kiipeävää hintakäyrää.

Tähän ostajan ongelmaan on olemassa arkielämän haasteen selättävä ratkaisu. Hankinnan analytiikkatyökalu tarjoaa ostajalle näkymän ostettavan tuotteen todelliseen hinnanmuodostukseen ja hintaan vaikuttavien eri tekijöiden osuuteen kehityksessä.

Tuotteen hinnan tiettyjen pääkomponenttien – tuotteen koostumuksen, raaka-aineiden hintakehityksen ja valuuttakurssien – yhdistäminen hinnan muodostusta simuloivaksi malliksi muuttaa ostamisen mutusta faktapohjaiseksi päätöksentekoprosessiksi.

Hintaa simuloivan mallin tietolähteinä käytetään mm. raaka-aineiden, työn ja energian hintakehitystä Mintec-palvelusta ja elintarvikkeiden koostumustietoja. Malli siis kertoo esim. valmistavan teollisuuden ostajalle kaakaon maailmanmarkkinakehityksen valuuttakurssit huomioiden ja edelleen suklaamuron ostajalle ko. kehityksen vaikutuksen suklaamurojen hintaan. Hankinnan analytiikkatyökalu tuo siten helpotusta ostajan arjen päätöksentekoon. Olisiko teidän ostajilla tarvetta ottaa tämä analytiikan apuri käyttöön?

http://houston-analytics.com/palvelut/kaupan-ala/valikoima-ostaminen-ja-hinnoittelu/

Antti Syväniemi, CEO Houston Analytics