Blogi

PAREMPAA ASIAKASPALVELUA

Herra Möttisellä on vaimo, kaksi lasta ja kaksi kissaa. Perhe käy keskimäärin kaksi kertaa viikossa ruokaostoksilla, useimmiten läheisessä Kotikaupassa. Joskus kauppareissu suuntautuu kuitenkin hieman kauempana palveluitaan tarjoavaan Tarjouskulmaan. Keskimäärin ruokakorin hinta on sama molemmissa kaupoissa, mutta joissakin suosikkituotteissa hintaero on merkittävä. Möttistä hiertää, että esimerkiksi kissanruoka maksaa Kotikulmassa lähes kolmanneksen enemmän, samoin kuntosalifriikin ruokavalioon kuuluvat rahka ja kana ovat ylihinnoiteltuja. Niinpä Möttisen farmariauto kurvaa entistä useammin Kotikaupan sijasta Tarjouskulmaan. Näillä reissuilla ostoskärryihin tarttuu kaikkea muutakin, hyvä jos autoon mahtuu.

Aikaa kuluu. Herra Möttinen käy edelleen Kotikulmassa kaksi kertaa kolmesta kauppareissusta ja loput Tarjouskulmassa. Toisaalla Kotikulman johto on kääntänyt uuden sivun kanta-asiakasjärjestelmänsä kanssa. On linjattu, että ostostietoja aletaan oikeasti käyttää muuhunkin kuin raportointiin ja bonusten laskentaan. Siksipä Kotikulma hankkii alan mukaiset ohjelmistot analytiikkaan ja markkinoinnin automaatioon sekä aloitusvaiheeseen kumppanin niin ideointiin kuin toteutukseenkin. Asianmukainen tietovarasto oli jo valmiina. Rahaa siinä meni jonkin verran, kuitenkin paljon vähemmän kuin etukäteen kuviteltiin - yrityksen liikevaihtoon suhteutettuna joitakin tuhannesosista.

Aikaa kuluu taas. Yritys ei ole jättänyt uusia välineitään pölyttymään, vaan pani ne raksuttamaan täydellä teholla. Pari lennokasta ideaa meni metsään, mutta osaaminen kasvoi ja tuloksena syntyi useita markkinointia tehostavia, onnistuneita ja huikeita projekteja. Yksi projekti paransi herra Möttisenkin asiakastyytyväisyyttä ja -uskollisuutta merkittävästi.

Taas tuli päivä, jolloin Herra Möttisellä olivat kissanruoka, rahka ja kana loppumassa. Tällä kertaa sähköpostissa Kotikaupan tarjousspämmin sijasta olikin valikoituja etuja juuri Herra Möttisen taloudelle: kissanruokaa seniorikissoille, laktoositonta rahkaa, hunajamarinoitua kanaa ja lasten makuhermoja hemmottelevaa vaniljavanukasta, joka sekin kuuluu perheen perusostoskoriin. Kaikki ihan juuri niin kuin pitikin, ja halvemmalla kuin Tarjouskulmasta! Herra Möttisen farmariautoa ei sen koommin ole Tarjouskulman parkkipaikalla nähty. Joskus pienikin asia ratkaisee.

Joonas Isoketo työskentelee Houston Analyticsissa Chief Analystinä.

Houston Analytics on tiedolla johtamisen ammattilaisten perustama analytiikkatalo.