Blogi

Sisäisen tarkastuksen käytännöt murroksessa

Sisäisen tarkastuksen edelläkävijäyritykset ovat ennustavan analytiikan ja keinoälyn avulla tehostaneet merkittävästi tarkastusprosessejaan. Uusien työkalujen avulla on voitu tarkastuksen osalta siirtyä pienistä otoksista kokonaisdatan hyödyntämiseen ja automatisoituihin analyyseihin. Tarkastuksen number one työkalu on tällä hetkellä ennustava analytiikka, jonka mallien avulla voidaan nähdä skenaariovaihtoehdot ja eri päätöksentekoratkaisujen vaikutukset tulevaisuuden toteutumiseen.

Yksi nopeasti yleistyvä analytiikan hyödyntämiskohde on väärinkäytösten ennakointimallinnus eli fraud detection, jota hyödynnetään sekä sisäisten että ulkoisten väärinkäytösten ehkäisyyn. Analytiikan avulla löytyneiden väärinkäytöstapausten pohjalta voidaan rakentaa seurantamalli skannaamaan vastaavantyyppisiä tapauksia datavirrasta.

Suurin hyppy tarkastustoiminnassa tapahtuu kuitenkin keinoälyratkaisujen yleistyessä alalla. Kun keinoäly valjastetaan assistentiksi esim. erilaisten rutiininomaisten tietohakujen ja seurantojen osalta, voidaan tarkastustoimintaan saada aivan uusia näkökulmia. Toiminta nopeutuu ja tarkastajien aika vapautuu toiminnan kehittämiseen ja strategisiin tehtäviin.

Jos asia kiinnostaa laajemmin, lue oheinen Antti Syvänimen Sisäiset Tarkastajat ry:n Syynissä -lehdessä julkaistu artikkeli.

Syynissä.pdf