Blogi

SPSS Modeler liiketoiminnan ytimessä

Ilman hyviä työkaluja datan hyödyntäminen liiketoiminnassa takkuaa. Siksi Houston Analyticsin perustaja Antti Syväniemelle oli itsestään selvää, mikä tulisi olemaan suunnitelmissa olevan analytiikkayrityksen kivijalka: IBM:n SPSS Modeler. Elettiin vuotta 2013. Antti oli toteuttamassa visiotaan: analytiikka pitää tuoda osaksi arjen päätöksentekoa. Vain näin kiihtyvällä vauhdilla kertyvä data saadaan palvelemaan liiketoimintaa ja yritysten kilpailukykyä.

Houston Analytics syntyi lokakuussa 2013. Yhteistyö IBM:n kanssa oli alkumetreistä asti tärkeää ja sujuvaa. SPSS Modelerin ansiosta start-up pääsi nopeasti tosi toimiin. Jo kolmen viikon kuluttua yrityksen perustamisesta yhteistyö merkittävän elintarviketeollisuustoimijan kanssa käynnistyi. Vuoden 2014 aikana vauhti kiihtyi. Pian asiakkaaksi saatiin tunnettu raskaan teollisuuden yritys. Samalla analytiikan lisenssikauppa lähti liikkeelle. IBM:llä kiinnitettiin huomiota aktiiviseen start-upiin.

- Oli todella hienoa saada lähes alkumetreillä upea kannustin: IBM:n Business Partner Award 2014 –palkinto. Se oli osoitus, että osaamisemme arvostettiin korkealle myös kansainvälisellä tasolla, CEO Antti Syväniemi toteaa.

Yrityksen asiakaskenttä laajeni pian mm. finanssisektorille, mediaan, sisäiseen tarkastukseen ja IoT-haasteisiin. Myöhemmin agendalle tulivat myös kauppa, sisäinen tarkastus ja merenkulku.

Miksi SPSS?

- Paras todiste siitä, että SPSS Modeler toimii, on asiakkaillemme koituneet hyödyt. Hyvä esimerkki on Valmet, joka on pystynyt ennustavan analytiikan avulla pidentämään paperikoneen huoltoväliä viidestä kuuteen viikkoon, Houston Analyticsin Chief Analytics Officer Joonas Isoketo korostaa.

Joonaksen mukaan SPSS Modelerin ylivoimainen ominaisuus on sen helppous: monimutkaisten asioiden paketointi graafiseen muotoon. SPSS:n avulla analyyttisten mallien rakentaminen ja eri etenemistapojen testaus on nopeaa, lisäksi automaatio-ominaisuudet mahdollistavat helpon tuotantoon viennin.

- Meille on tärkeää myös se, että analytiikkaa eri tasolla ymmärtävien asiakkaiden on helppo hahmottaa prosessin eteneminen. Työskentelyssä käytämme Problem-Solution-tiimimallia, jossa työstämme yhdessä asiakkaan kanssa ratkaisut. Syntyvien analyyttisten mallien tuottamisen kantava periaate on ketteryys: liiketoimintaprosessin kannalta kriittinen informaatio saadaan nopealla aikataululla käyttöön, Joonas korostaa.

Vahvaa osaamista

Houston Analyticsin toimitusjohtaja Antti Syväniemi on vuosien ajan tehnyt yhteistyötä Colin Shearerin kanssa. Colin on tiedonlouhinnan pioneereja, jonka ansioluettelossa on lukuisten uutta luovien analytiikkaprojektien lisäksi mm. SPSS:n edeltäjän, Clementinen kehittäminen. Antin ja Colinin hyvän yhteistyön tuloksena Colin aloitti Houston Analyticsin Chief Strategy Officerina vuoden 2017 alussa.

- Colinin työryhmineen kehittämän analytiikan hyödyntämisen CRISP-DM-prosessimallin avulla liiketoiminnan ja datan ymmärtäminen kulkevat käsi kädessä, jolloin maaliin päästään suorinta mahdollista tietä. CRISP-DM:n soveltaminen on auttanut meitä ja asiakkaitamme monessa projektissa työskentelemään tehokkaasti ja pääsemään nopeasti maaliin, Antti hehkuttaa.

Houston Analytics sai vuonna 2017 ainoana pohjoiseurooppalaisena toimijana IBM:n Business Choice Award –palkinnon ja pääsi Forresterin listalle johtavien asiakasanalytiikkatalojen joukkoon. Yrityksen nousu muutamassa vuodessa tyhjästä kansainväliseksi toimijaksi on erittäin kova saavutus. Se on osoitus, että IBM:n SPSS Modeler valinta Houston Analyticsin kivijalaksi oli oikea.

Kuvassa Chief Analytics Officer Joonas Isoketo