Blogi

Step by step to the era of AI

”Tänä päivänä organisaatiot ymmärtävät, että menestystä ei saavuteta näppituntumalla johtamisella. Parhaiden, tulosta synnyttävien päätösten ja prosessien takana on kova tieto ja sen älykäs hyödyntäminen.”

Tämä oli Colin Shearerin, Houston Analyticsin Strategiajohtajan, viestin kivijalka Suhdanteet 2019 seminaarin kuulijoille. Colin Shearer puhui otsikolla What Do AI and Data Mining Mean to Products and Services Trade?

- Analytiikka tai AI-sovellukset eivät itsessään tuo menestystä tai ratkaise liiketoiminnan kimurantteja haasteita. Alusta alkaen pitää pohtia, miten tulokset viedään käytäntöön, Tiedonlouhinnan isänä tunnettu Shearer korosti heti esityksensä aluksi.

Tällä hetkellä keinoälykeskustelussa nousevat esille sekä erilaiset ennakkoluulot, jopa pelot, mutta myös utopistiset haaveet. Shearer kehotti AI-tielle lähteviä etenemään step-by-step-periaatteella. Näkymä tulevaisuuteen ennustavan analytiikan avulla on hyvä avaus etenemiselle. Esityksessä olleet case tulokset olivat vakuuttavia. 

Keinoälyn sovelluksista Shearer toi esille mm. Armstrong One -markkinointiautomaatioratkaisun, jossa keinoäly palvelee yksilöllisesti asiakkaan kiinnostus- ja ostotarpeita kaikissa asiakkuuden vaiheissa tiivistäen asiakassuhdetta ja minimoiden poistumaa.

Toinen mielenkiintoinen keinoälyn esimerkkisovellus oli valikoiman ja hyllytilan optimointi, joka tuotemäärien räjähdysmäisesti kasvaessa tulee päivä päivältä myös erikoistavarakaupalle varteenotettavaksi vaihtoehdoksi. Valikoima- ja hinnoittelu haasteet kasvavat niin vaativiksi, että pelkällä kokemuksella ja hyllyjen läpikäynnillä ei saavuteta enää optimaalista tulosta.

- Koneäly tekee manuaalisen työn, emmekä enää siten tarvitse valtavaa analyytikkojen armeijaa. Näin aikaa vapautuu menestymisen kannalta kriittiselle luovalle ja strategiselle työlle. Olisiko siis viimeistään nyt aika ottaa ensimmäiset askeleet analytiikkamatkal