Blogi

Tartu hetkeen

Syksyn IBM BusinessConnect käynnistyi inspiroivasti, kun IBM:n Juha Teljo, BI ja Predictive Executive, nousi lavalle hehkuttamaan käynnissä olevaa digitaalista vallankumousta: Ikinä, koskaan, milloinkaan ihmisellä ei ole ollut sellaisia mahdollisuuksia ja voimaa kuin nyt! Olemme etuoikeutettuja, kun saamme elää tässä ajassa.

https://www.youtube.com/watch?v=ynV72Dy8PUI&cm_mc_uid=12261815044314373778593&cm_mc_sid_50200000=1445548841

Ennen maailma jaettiin resurssien mukaan – puunjalostusteollisuus keskittyi puun ja öljynjalostus öljyn lähteille. Nyt digitaalisuus on tasapäistänyt maailman: kaikki on mahdollista kaikille, sillä digimarkkina on globaali. Maailman suurin taksifirma Uber ei omista ainuttakaan autoa eikä maailman suurin majoittaja Airbnb yhtään kiinteistöä. Kysymys on siitä, miten mahdollisuuksista otetaan kiinni. Arviolta vain pari prosenttia datasta hyödynnetään, joten potentiaalia valtavasti, Teljo motivoi yleisöään.

Teijon mukaan koodi muuttaa maailmaa enemmän kuin mikään muu aikaisemmin. Jokainen meistä kantaa paljon koodia mukanaan; jo pelkästään keskimääräinen auto käyttää n. 100 miljoonaa riviä. Koodi on muuttanut pilveen, ja hinnat laskeneet murto-osaan. Can do–meininki on tätä päivää.

Enää ei edes kognitiivinen tietojen käsittely - tapa, jolla ihminen käsittelee informaatiota, järkeilee, päättelee, yhdistää tietoa – ole ainoastaan homo sapiensin yksinoikeus. Nyt tietokoneet, etunenässä Watson, on tunkeutumassa tällekin alueelle. Sovellusmahdollisuudet ovat huimaavat. Hyviä tuloksia on saatu jo mm. terveydenhoidon ja matkailun aloilta.

On puhtaasti meistä kiinni, miten hyödynnämme tarjolla olevia mahdollisuuksia, Teljo painotti loppuhuipennuksessaan.

Muutos tekee meidät vahvoiksi

Toinen mieleeni jäänyt esitys oli futurologi Dietmar Dahmenin show isolla S:llä. Dahmenin julistuksen ytimenä oli disruptio: Mullistava muutos on täällä tänään - ei kukaan eikä mikään voi välttyä sen vaikutuksilta. Mutta muutos tarjoaa rajattomat mahdollisuudet ja tekee meidät vahvoiksi. Yes!

Esityksessä herättelevät esimerkit seurasivat toisiaan kiihtyvään tahtiin: Kun Gutenberg keksi painokoneen 1400-luvun puolivälissä, 93 % väestöstä ei osannut lukea. Kun Nokian kännykät syrjäyttivät lankapuhelimet ikuinen taivaspaikka tuntui varmalta – kunnes Apple loi täysin uuden käyttökokemuksen. Voittajahevosen erinomaisuuden ei saa antaa sokeuttaa.

Mahdollisuuksia on osattava nähdä out of box –periaatteella, sillä kaikkein vaarallisinta on tuudittautua omaan tuttuun ja turvalliseen erinomaisuuteensa. Kaiken myrskyn keskellä ihmisten perustarpeet kuitenkin pysyvät taustalla suhteellisen samoina, mutta tapa tyydyttää niitä voi muuttua ”hetkessä” radikaalisti. Teknologiatrendit kiihtyvät: nyt jo neljä viidesosaa käyttää enemmän aikaa mobiililaitteillaan kuin pc:llä. Tämäkin on trendi, jossa suurin osa mahdollisuuksista on vielä hyödyntämättä.

Dahmen paljastui data-uskovaiseksi. Data antaa elämän kaikelle uudelle elämälle. Ilman dataa bisneksesi kuolee , Dahman vakuuttaa ilmeellään ja koko kehollaan sanomaansa tehostaen. Data vie näin uusiin ekosysteemeihin, joissa yritykset tarvitsevat toisiaan; menestyksen ratkaisevat oikeat partnerit. Vielä yksi Dahmanin teeseistä: Olemme siirtymässä aikaan, jossa nopeus korvaa hinnan. Ennen kirjoitettiin kirjeitä, sitten tuli telefaxit, nyt elämme tiedon suhteen reaaliaikaa, mutta entistä enemmän painoarvoaan kasvattaa beforetime.

Herätteleviä, innostavia ja viihdyttäviä ajatuksia, joita on hyvä kehitellä eteenpäin ketterästi kumppanien kanssa.