Blogi

Tiedot yhdistävä lanka

Televisiossa rikoksia ratkotaan yhdistämällä seinän kokoiselle taululle ihmisten kuvia punaisella langalla. Lukuisat nuppineulat kertovat muun muassa ihmisten toimintamalleista sekä suhteista toisiinsa. Se, mitä Murha paratiisissa -sarjan rikoskomisario Poole ei ajatellut, oli IBM i2/Wex-silta. Kyseessä on siis datatyökalu Watson explorer, joka on yhdistetty Cogniwaren integraation avulla i2-analytiikkatyökaluun. Siinä missä aikaa käytetään käsin langan sijoittelemiseen, voidaan lyhyessä ajassa saada tuloksia i2/Wex-työkalun avulla.

I2:en avulla voidaan löytää neula heinäsuovasta: keskeiset tavat ja toimintamallit, ihmisten väliset suhteet ja liiketoimet. Sen avulla voidaan vastata kysymyksiin kuka, mitä, missä ja milloin. Se muodostaa niin sanotun punaisen langan ihmisten välille ja monin eri tavoin. I2 auttaa havainnoimaan, millaisia yhteyksiä eri ihmisillä on, kuka tuntee eniten ihmisiä ja kuinka läheisiä suhteita heillä on.

Wex puolestaan suorittaa raskaan työn, sillä se tekee strukturoimattomasta datasta strukturoitua. Se käy läpi dokumentteja, jotka sitten strukturoituina voidaan siirtää i2:een, joka analysoi ja luo siitä informaatiota. Wexissä voidaan muodostaa aikajanoja ja löytää esimerkiksi ihmisten, tuotteiden ja organisaatioiden nimiä. Monen ihmisen työn sijaan, dokumentteja ei tarvitse edes avata, vaan Wex hoitaa sen osuuden.

Informaatiota voi toisinaan olla todella paljon. Tarkoituksena ei ole kuitenkaan synnyttää ”toista Googlea”. I2 auttaa etsimään tietyn datan ja luomaan oikeanlaisen hakemiston. Kokonaisuudessaan i2/Wex-silta luo siis paremman analyysin: Wexin avulla tieto strukturoidaan helpommin käsiteltäväksi ja viedään i2:een analysoitavaksi. Sen avulla voidaan napata pahikset tehokkaammin.